2014. január 30., csütörtök

Hipergyors császármorzsa

Story

Ez a kattanás már régen elindult, hogy villámsebességgel süssük a császármorzsát, sőt mozgalom is alakult rá, CsászármorzsaParty névvel, kb 12 évvel ezelött. 3 barátnőmmel a középiskolából mai napig tart a barátság, és egy időben mindig csak azért jöttünk össze, hogy jól bekajáljunk császármorzsából és kipletyizzük magunkat. Ma már akkor is CsMP-nek hívjuk a találkáinkat, ha csak egy koktél dobunk csak be valahol a belvárosban. Szóval nálunk a "császármorzsi" az legenda!
Most egy talán legegyszerűbb verziót mutatok meg belőle, ami nem csak laktóz és gluténmentes, de tejfehérje mentes is! Abszolúlt befutó verzió ( most :)..)

Hozzávalók "1 lányos" adaghoz

1 tojás
2 ek fehér rizsliszt
1 ek kókuszvirágcukor
1 ek kókusztejpor
1 csipet só
pár csepp citromlé
annyi víz, hogy sűrű masszát kapjak

kókuszolaj a sütéshez

Kézi habverővel összekeverem a hozzávalókat, és a kókuszolajon elkezdem sütni. Én szoktam hagyni egyben sülni egy darabig, hogy az alja ropogósra süljön, utána kezdem el kavarni, és szétvágni a fakanállal, de nem túl nagy darabokra. Ha elértem a megfelelő méretet, onnan már nem keverem tovább, ahnem dobálom, és magas hőfokon pirítom, hogy jó kis ropogós legyen a "héja" :)

Tippek, tanácsok

Azt hiszem, ez talán annyire egyszerű, hogy nincs mit trükközni rajta, max ha valaki kicsit izgalmasabbá szeretné tenni mazsolával, vagy reszlt narancshéjjal lehet. Kísérletezzetek bátran!
Jahm, és természetesen ahány személyre sütjük, annyival szorozzuk a hozzávalókat!!

És hogy mivel?

Csokiszósz? Áfonyalekvár? Kicsi rummal kikevert baracklekvár? Hm? Melyik a legjobb? Én minddel imádom!! 

2014. január 29., szerda

Stefánia vagdalt..huhh, ezzel ijesztgetni is lehetne, úgyhogy modern tojásos egybefasírt

Story

Tv paprika kattanásban vagyok, ez annyit jelent, hogy reggel bekapcsolom a tv-t, és este meg ki, és miközben dolgozom alapzajnak nem zene, hanem receptek mennek..Tudom, hogy ez beteg dolog, de tegye fel a kezét, aki van ezzel még rajtam kívül így!
..
Szóval elalvás előtti utolsó pillanatomban kaptam el a fasírt szót, és puff, jöttek is a manók, és feltettek a buszra és meg nem álltunk az álmok országáig. Nem tudtam meg mi volt benne, csak egy szalámi ragadt meg, de reggel már tudtam, hogy mit főzzek vacsorára! Íme itt a recept.

Hozzávalók

50 dkg darált pulykahús
5 dkg füstölt baromfi szalámi
5 dkg füstölt bacon
1 kisebb padlizsán
2 marék zabpehely
1 tojás
1-2 gerezd fokhagyma
1 ek szárított medvehagyma
1 tk pirospaprika
1 tk tabasco szósz
só, bors

3 főtt tojás

A szalámit, és a bacont apró kockákra vágom, a padlizsán pedig lereszelem nagy lukú reszelőn.
Minden hozzávalót összegyúrok, kivéve a főtt tojásokat, majd beleegyengetem a tepsibe. 
A főtt tojásokat a közepükbe nyomom és a masszával körbekerítem őket.
Tetejét meglocsolom kevés olívaolajjal (ez fontos momentum) és bedugom a sütőbe 200°C-ra és sütöm kb 50-60 percet. A teteje szép ropogós lesz.
Szépen felszeletelve tálalom.

Tippek, tanácsok

A szalámi és a bacon egy nagyon izgalmas új ízt hoz a fasírt világába, a padlizsán pedig lazítja a masszát, amellett, hogy gyulladáscsökkentő és mindig kisimítja a felbolydult pocit. Érdemes kísérletezni ilyen új hozzávalókkal!

És hogy mivel?

Furcsifőzelék :) ..alias finomfőzelék zablisztes rántással.



2014. január 15., szerda

Rizstorta

Story

Ezt a receptet Gennaro Contaldo műsorában láttam nemrég, és mivel liszt nélkül készült, igencsak felkeltette az érdeklődésemet. Igaz 2 liter tejjel indul a hozzávalók rész ( a magyar fordítás szerint), tudtam, hogy nem lesz gond, mert ma már sokféle alternatíva van a tej problematikájára.
Én laktóz-, glutén- és tejfehérjementes verzióban gondolkozva a rizstejet választottam.
A többi már gyerekjáték :)
Az eredeti recept: így szól.
Az enyém meg így:

Hozzávalók


8 dl rizstej
1/citrom héja
10 dkg xilit
2 tk vaníliás xilit
csipet só
15 dkg rizottó rizs
3 tojás
1/2 narancs reszelt héja és leve
1-2 tk étkezési keményítő
5 g kandírozott citromhéj
étcsoki



A rizstejet felteszem főni a rizzsel, és zöldséghámozóval belepucolom a citrom héját és beleteszem a xiliteket, no meg a sót.
20-25 perc elteltével, mikor a rizs magába szívta a tejet félreteszem és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Ha meghűlt, kiszedegetem a citromhéjakat és belereszelem a fél narancs héját, belefacsarom a levét is.
Beleteszem a keményítőt is, valamint a kandírozott citromhéjat.
Szétválasztom a tojásokat és sárgáját belekeverem a rizsbe. Én itt nem használtam narancslikőrt 1., mert nem vagyok alkoholfogyasztó, 2., mert nem volt kéznél, de aki akar tehet bele ehhez a mennyiséghez kb. 1-2 evőkanálnyit.
A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verem és lazán keverem el a rizses masszával, mit ahogyan a piskótánál szokás.
Most jöhet a 24 centis tortaforma, én papírral bélelem és beleöntöm a tésztát. 180°C-on 40-50-percet sütöm, de inkább azt mondom tűpróbáig. Nem kell száraznak lennie, de azért süljön át!
Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni, és a tetejét bevonom a csokoládéval. Díszítésként pedig vagy reszelek rá még narancshéjat, vagy teszek rá mintát az általam most favorizált kandírozott citromhéjból :)

Tippek, tanácsok

Hasonlít a mi rizskoch receptünkre, aki szereti a mazsolát (én nem) az tehet bele dögivel, mit az eredeti receptbe is, de nekem nagyon nem lelkesítő gondolat ,mazsolát használni bele.

És hogy mivel?

Narancslakvárral, vagy akik fogyasztanak alkoholt, narancslikőrrel elkevert narancslakvárral.


2013. december 21., szombat

Csukapörkölt & zabnokedli

Story

Egyszer réges-régen pecás koromban csináltam fogott csukából mind a tíz ujjadat megnyalós csukapaprikást, de mivel már nem pecázok, így nem is jutottam csukához..
Na de most, a csarnok közelsége újra lehetővé teszi, hogy friss halhoz jussak, kb bármikor, így újra felbátorodtam, hogy nekiállok! Igaz most már nem paprikást csináltam, mert a tejfehérje allergiám nem teszi lehetővé, így maradtam a pörkölt veriziónál, de arra sem volt panasz.
Ha szeretitek a halat, és bátorkodtok a karácsonyi ponty helyett mást is választani, akkor ajánlom egy kipróbálásra!

Hozzávalók

Pörkölt


1,7 kg egész csuka (filézve 80 dkg lett)
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek házi libazsír
2 tk édes füstölt spanyol fűszerpaprika ( Fűszerész )
só, bors
víz

Nokedli

tojás
víz
zabpehelyliszt
rizsliszt

A csukát lefilézem, aki nem csinált még ilyet, kérje meg a halast, hogy tegye ezt meg neki.
Majd jön a trükk. A csuka vastagabb húsrészében van egy jó adag Y szálka, amit el kell távolítani, még pedig egy éles filézőkés segítségével. Ha végighúzom az ujjamat, érzem a szálkasort, és itt jobbról-balról le kell fejtsem a húst. Éles filézőkéssel haladok a  szálkasor mellett, és nagyjából egy háromszög formát kell hosszába kivágjak, aminek felfelé van a csúcsa. Lehet ezt most nehéz felfogni annak, aki még ilyet nem csinált, de én mondom, nekem is sikerült elsőre, kb 23 évesen. A lényeg, hogy érezzük meg a kés élével, hogy merre vannak a szálkák, és amellett vágjuk le a húst róla!
Szóval, ha ez is megvan, akkor kicsit félreteszem. 

Ha van kiskuktánk a konyhában őt is megkérhetjük a következő nemes feladatra, amit én utálok, szóval megpucolja és felvágja a hagymát apró darabokra és a zsíron kevés sóval elkezdi megpirítani..
Ha megpirult, félrehúzom, beledobom a paprikát, engedem, hogy a zsírban kioldja a színét, és felöntöm egy pohár vízzel. És jöhet a móka. Magas lángon hagyom gyöngyözni, és mikor visszapirult zsírjára újra felöntöm a vízzel, és újra hagyom, hogy visszapiruljon, és ezt 4szer-5ször eljátszom vele, hogy kellőképpen szétfőljön a hagyma.

Ezalatt a művelet alatt elvégzem a darabolást, 2*2 centis kockákra vágom a halat. Itt érezhetem, hogy hol maradt még esetlegesen szálka, és kivághatom a húsból.
A halat lesózom, és 10 percig hagyom állni benne.
Ha a szaft kész, jöhetnek a halacskák bele, azzal már nem kell sokat főzni, csak kb 10 percet.

Amíg szórakozok a hagymapirítgatással, felteszek egy nagy fazék vizet forrni, és az eredetileg tudott nokedlikészítés szabályai szerint elkészítem a nokedlit annyi különbséggel, hogy a rizs és zabpehelylisztből kicsit keményebb állagú nokedlitésztát keverek.
Ugyanúgy forróvíz, pár perc, szűrés, hűtés.


Tippek, tanácsok

A csukát én egyben szeretem, mert minden részét fel lehet használni. a féléből készül a pörkölt, a csontból és a fejből mehet a halászlé alapba, vagy esetleg majd később egy hallevesbe.
Aki szereti az erőset, azt is tehet bele.

És hogy mivel?

Aki megengedheti magának a laktózmentes tejfölt , annak azzal a tetején.
Mehet mellé mindenféle izgi savanyúság, pl káposztával töltött uborka, vagy savanyított dinnye. :)

És még egy kis képnézegetés , kihasználtam, hogy van kiskuktám, aki még fotózni is tud, nem mellesleg egy jó gép került a kezébe :) Nekem az utolsó kép a kedvencem, ami a pörköltben megtalálható szálkamennyiségről árulkodik ;)



..ökörködés..

..csukapuszi..

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ...


..bammeg..

 ..vetkőőzz hülyehal..

 ..kész páncél van a csukán..

 ...és ikra is volt benne..

 ..abból majd reggeli lesz..

 ..filézés gerinc mellett..

 ..

 ..

 ..

 ..ennyi maradt a gerincén..

 ..killer..

 ..és a kiskukta hagymát pucol..

 .és szeletel és pirít..

 ..míg én az Y sorral bigyózok..

..pirul a szaft, a haldarabok sorban állnak..

 ..így néz ki, mikor zsírjára visszapirul..

..már a finisben..

 ..ez pedig már a tálalás..
(esetleg találtok valamit a képen, amit nem hagyhattok szó nélkül?! )

..KÉSZ!..

..és azt hiszem, jól dolgoztam ;)





2013. december 14., szombat

BOSCH karácsonyi Brownie



Story


Éljen a BOSCH, és hogy sütit kell sütni, mert ha ez nem lenne így, ez a recept sem készülhetett volna el.

Most először dupla receptet írok, megírom az eredetileg kikísérletezett brownie receptet és a mindenmentes verzióját is, nekünk! hm?


Hozzávalók





    BOSCH karácsonyi Brownie / Mindenmentes karácsonyi Brownie






20 dkg jó minőségű étcsokoládé / 20 dkg jó minőségű étcsokoládé

12,5 dkg teavaj / 12,5 dkg kókuszolaj

  20 dkg nádcukor / 20 dkg kókuszvirágcukor

 2 ek fehérliszt / 2 ek fehér rizsliszt

 1 cs. vaníliás cukor / 2 tk vaníliás nyírfacukor

5 dkg darált mogyoró / 5 dkg darált mogyoró

1 tk fahéj / 1 tk fahéj

4 L-es méretű tojás / 4 L-es méretű tojás


A csokit és vajat/kókuszolajat kockára vágjuk, és vízgőz felett felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a nádcukrot/kókuszvirágcukrot, alaposan elkeverjük. A tojásokat egyenként a csokoládés krémhez keverjük, majd a lisztet is kanalanként belekeverjük. A darált mogyorót is elvegyítjük a masszában. Egy sütőtálat kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Megvárjuk, míg kihűl, és felkockázva kínáljuk.

Ugye nem bonyolult?

Szétszedni az Ikeás lábast a habüsttől, no az már feladat..mer' összeragadtak :/


Tippek, tanácsok


Fűszerezésben lehet bátornak lenni, lehet bele tenni pl narancshéjat, vagy akár gyömbért is.


És hogy mivel?


Hagyományos verzóját ha tehetném, enném vaníliafagyival, a mentes verziót pedig habbá vert kókusztejszínnel.


2013. december 10., kedd

Császármorzsa

Story

Tegnap császármorzsa partyztunk a csajokkal, de én most kimaradtam egy körből, mert nem voltam éhes és nem sütötte külön magamnak.
Viszont volt szerencsém végigasszisztálni egy igazi "anya féle" smarni elkészülését, búzadarából. Számomra ez azért volt izgi, mert én még nem Ufo koromban is mindig BL-55-ös finomlisztből készítettem.
Szóval ahogy ott álltam, láttam a saját konyhámban az elkészülését az én alapanyagaimból. 
Este hazaérve nem is haboztam, neki is álltam a saját verzió kikísérletezésének. Mivel szerény véleményem szerint állnia kell ennek a fajta tésztának is, előre készültem, hogy másnap reggeli lehessen belőle. Az is lett, és bizonyított! ;)

Hozzávalók

30 dkg kerek szemű rizs
2 tojás
1 dl kókusztejszín
1-2 dl víz
1 csipet só
2 púpozott evőkanál kókuszvirágcukor
1 citrom reszelt héja
2 tk vaníliás nyírfacukor


sütéshez kókuszolaj


A különleges az egészben az, hogy nem liszttel indulunk, hanem azzal, hogy a rizst daráljuk le a kv darálón, mégpedig olyan finomságúra, mintha búzadara lenne. Csakhogy a daráló úgy darálja le, hogy lesz benne nagyon finom szemcse is, és dara méret is. Ez nekünk külön jó, hisz így nem kell többféle lisztet használni! Izgi nem?! :)
És innentől kezdve elkészítés nem bonyolult. Össze kell keverni a hozzávalókat annyi folyadékkal, hogy nagyjából tejbegríz sűrűségű állagot kapjunk. Ekkor sutty be hűtőbe, és reggel veszem elő, hogy  
csodás reggelit csináljak belőle.

Kókuszolajon nagy serpenyőben sütöm, nem túl magas hőfokon, és folyamatosan kevergetve. Így morzsolódik, morzsálódik szét a tipikus darabkákra. Isteni, imádom!! :D

Tippek, tanácsok

Aki bírja a cukrot, használhat bele pl jó kis melaszos barna cukrot és sima vaníliás cukrot. Mehet bele szemölcs is ( bocsi, de én utálom a mazsolát..)

És hogy mivel?

Hát itt jön a szép része. Megszórni kókuszvirág cukorral. Aki sosem volt letiltva a cukorról, az sosem értheti meg, minő boldogság két év után a xilit helyett újra valami olyan édesítő dolgot próbálni, aminek van íze. A kókuszvirág cukor tényleg egy új élet kezdete, egy szerelem, ahogy megérzed azt az ízorgiát a szádban, ahogy olvad az a kókuszos, karamelles édes íz, huhh. Ez már szex a konyhában!

..de használhattok baracklekvárt is, mint ahogy én tettem a fotó kedvéért..:)

2013. december 7., szombat

Cukormentes marcipán

Story

A múltkori marcipán torta ihlette ezt az egyszerű, ámde hasznos receptet, mikor is marcipánt használtam a szülinapi tortámba. Az hagyján, hogy marcipán , de sajnos vagy nem, ez az egyik kedvenc kajám és jelentős cukortartalommal bír. Valljuk be ez candida diétát tartóknak, vagy paleosoknak nem jó. Én most már ugyan nem candida diétázom, de nagy erőkkel próbálok paleora váltani, miután újabb vizsgálat után kiderült, tejfehérje allergiám is van..YESS..hát mi jöhet még?! :'( Na de térjünk vissza a receptre!

Hozzávalók

30 dkg szeletelt / héj nélküli mandula
20 dkg xilit
0,5 dl víz
10 dkg porxilit
1 tk keserűmandula aroma

kávédaráló, robotgép

A 20 dkg xilitből és a 0,5 dl vízből szirupot főzök, és míg az melegszik, a mandulát ledarálom a kávédarálóval.
Így teszek a maradék 10 dkg xilittel is, ebből lesz a porxilit.
Fontos, hogy nagyon finomra daráljam, mert minél apróbbra sikerül, annál finomabb marcipánt kapok!
Ha sziruppá főtt a xilit a vízzel leveszem a tűzről és apránként adagolom bele a mandulát, folyamatosan kevergetve. Ha már minden mandula benne van, jöhet a maradék porrá darált xilit is, amivel tovább keverem.
Én ezen a ponton robotgépet ragadtam és pár percig még elegyítettem ezzel is, mert kicsit csomós maradt volna, ha nem így teszek. 
Jellegzetes marcipán ízét a keserű mandula adja, amit nem lehet minden bokorban szedni, könnyítésképp én ennek az aromáját használtam hozzá. Jellegzetes smaragdzöld színe van, kis zöld kupakos kockadobozosként lehet megtalálni a boltok polcain. Szóval jöhet bele az aroma is! 
Most még kicsit lágy a massza, szilikonlapra kenem, és hagyom hűlni.
..és elmegyek kutyát sétáltatni, nehogy melegen bekajáljak belőle..
Majd hazaérve átgyúrom, ilyenkor már formázható massza válik belőle, szobahőmérsékletre hűlve.
Folpackba csomagolom, és hűtőszekrényben tárolom a felhasználásig. Valószínű szaloncukor lesz majd a sorsa, van már tippem párfajta ízesítésre, de az egy következő fejezet ;)

Tippek, tanácsok

Érdemes beruházni a kv darálóba, és azt hiszem ezt párszor már emlegettem is. Én szeretem az alapanyagokat a legnyersebb állapotában megvásárolni, több dolog miatt is.
Egyrészt mert olcsóbb, másrészt, látom, hogy miből van, harmadrészt meg az a legtisztább, kevésbé lehet szennyezett, pl gluténnal. (..negyedrészt mert perverzióm a mosogatás..:D )

És hogy mivel?

Mivel ezt nem bármivel kell enni inkább pár felhasználási javaslatot osztanék meg:
-marcipántorta
-marcipánfigura
-marcipános szaloncukor
-marcipánnal töltött aszalt szilva / datolya... és minden, amit marcipánból szokás 

Izgi, nem??? :)