2012. november 8., csütörtök

Csírák: Retekcsíra

Story

Mi emberek hajlamosak vagyunk mindent túlbonyolítani! Így volt ez velem is, és a csíráztatással.Szebbnél szebb csíráztató edényeim vannak, több emeletesek, amikkel egyszerre több típust is lehet csíráztatni, egy időben, és igen, ki is használta, aztán hamar rájöttem, hogy nem lesz nekem kedvem napi 3-4 alkalommal szétszerelni a tornyot, és alkatrészenként átöblögetni a csíravadont az ablakban..azt hiszem pár évig nem is ettem csírákat.


Most találtam egy rém használható módszert a csíráztatásra, ami egyszerű, mint a raklap! 

Befőttes üveg + tüll anyag + befőttes gumi = szuper egyszerű csíráztatótál!! 
Annyi a dolgunk, hogy beletesszük a csírát, rá a tüllt, és a gumit, és legközelebb csak akkor kell szétszedni, ha kész a csíra!
Kiegészítésnek: Tüll anyagot méteráru boltban lehet kapni, elég belőle 20 cm, és ha trendizni szeretnék, vehetünk színeset is, talán a gyerekeknek is jobban tetszik. Árban ugyanannyi.

De jöjjön a részletes használat:

1. A befőttesüvegbe teszem a magokat, rá a tüllt a befőttes gumival,  de csak annyit, hogy az alját fél centi magasan álljon. Nem kell sok bele, mert ha nem tud levegőzni, bepunnyad.
2. Áztatni kell a magot, a csomagoláson feltüntetett ideig, ez rá szokott lenni írva. A retekcsírának elég két óra, nagyon hamar megpattan a héja.
3. A vizet leöntöm, langyos, esetleg napos helyre teszem az üveget, hogy a csírák szépen tudjanak fejlődni.
4. Naponta minimum 3szor kell a csírákat öblíteni. Mivel az üveg "kupakja" a tüll anyag, azért az maga a szűrő is rajta, egyszerűen le lehet önteni a vizet róla, és újra leöblíteni anélkül, hogy azt levegyem. Víz ne maradjon az üvegben, nem kell a csíráknak vízben állni, elég, ha csak nedves a közeg!!
5. A csíra 2-3-4 napa alatt készül el, de ezt lehet rajta is látni, ekkor egy utolsó öblítés, és lecsöpögtetés, és mehet egy jól záró dobozba a hűtőszekrénybe.


Mindenkinek javaslom az otthoni csíráztatást bioboltban vásárolható, csíráztatásra szánt magokkal, mert azok vegyszermentesek! Ez nagyon fontos!

Amúgy meg ráadásnak amellett, hogy szuper friss csírákat ehetünk, még a pénztárcának is takarékra állíthatjuk vele..


A csírák egészségesek, sok bennük a vitamin, bla-bla, jöjjön az első versenyző, az egyik kedvencem, a :Retekcsíra
 • természetes antibiotikum
 • több hőt termel, mint a kifejlett retek, elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el
 • kiüríti a bélférgeket
 • tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát
 • pakolást is lehet belőle készíteni, csökkenti a reumás fájdalmakat (összeturmixolt csírát liszttel elkeverni)
 • készíthetünk lábfürdőt, enyhíti a fejben a vértolulást
 • a bélflóra szereti a retek anyagait, rothadást gátló és antiszeptikus hatású
 • kis mennyiségben étvágygerjesztő
 • hatásos vizelethajtó, erősítő
 • húgyvezeték, húgyhólyag, vese- és májtisztító
 • segít egyes vese- és epekövek eltávolításában, beleértve az epehomokot is
   És ezeken felül még finom is, igazi retek íze van, csak sokkal kisebb, koncentráltabb..bár ez a csírákkal mindig így van!

  Tervem, hogy minden csírához olyan ételt kreáljak, ami beleillik abba az életformába, amit folytatunk, és ezzel még izgibb ízvilágot létrehozni! 

  Szóval hamarosan receptek is várhatóak, addig csak rakjuk szépen vajas kenyérre!


  A csírák tulajdonságainak leírásában nagy segítségemre van Németh Attiláné Julika , a www.biohalo.com szerzője, akinek ezúton is köszönöm a közreműködését, és hogy felajánlotta segítségét! :)
  4 megjegyzés:

  1. Hogy csírázik ki magától az üvegben? Öntesz bele vizet (mennyit?), vagy vizesen teszed bele a magokat? És így, egymáson elhelyezkedve nem lesznek nyálkásak a magok? Kicsit bővebben leírnád a "procedúrát"? Némileg homályos pár részlet... És tüll-t hol lehet venni?
   Köszi!

   VálaszTörlés
  2. Javítom az eredeti szöveget, hogy kitisztuljon! Köszönöm a megjegyzést! :) Jó csíráztatást!!
   Ha van még kérdés, várom szeretettel.
   Üdv

   VálaszTörlés
  3. én elő-áztatom a magokat, mondjuk 10-12 órát, majd leszűrön és úgy kerülnek üvegekbe. az üvegeket általában harisnyával zárom, mert így könnyebb a napi 3x öblítést elvégezni.

   a retek, búza, napraforgó, mungó bab, vörös here, lucerna így működik.
   macerás viszont a
   zsázsa - ezt érdemes vattán csíráztatni;
   káposztafélék - mert nagyon büdös és gyorsan poshad;
   lenmag - vele sem jártam jobban; furcsa a szaga;
   hagyma - nagyon erős szaga lesz tőle a konyhának.

   általában az üvegeket szépen elfektetem, egy konyharuhán, hogy *ne guruljanak szét*, és első napra még le is takarom őket.
   (nem írom le a teljes litániát :O) miért.)

   ha úgy érzem, nagyon sok a víz maradt a csírákon, a harisnyás üveget, megfordítom és tiszta vászondarabra teszem, ez elvezeti a fölösleges vizet.

   Jók a bejegyzések! gratula hozzá KATICA :)
   a céklás-brownit kipróbáljuk a hétvégén.

   üdv
   kingha a pincher kutyás

   VálaszTörlés
   Válaszok
   1. Szia Kingha! :)

    Köszi a bejegyzést!
    Tervem, hogy mindet én is végigcsiráztassam, ma épp brokkolit vettem a Selyemfűbe, az a következő! És igen, én is jártam már úgy,hogy mindennek szaga volt, hát biztos is, hogy nem mindent fogok üvegbe csíráztatni!

    További jó szemezgetést a blogban, és majd kérném a brownie-ról is a véleményt! :)

    Üdv

    Törlés