2012. január 31., kedd

Tejberizs

Story

Volt egy időben, hogy nem tudtam elképzelni, mi legyen a desszert, még nem voltak beszerezve az érdekesebbnél érdekesebb alapanyagok, használni meg pláne nem tudtam őket, ezért visszanyúltam a múltba, és előkaptam Horváth Ilona szakácskönyvét. 
Ki ne ismerné?
Én ezen nőttem fel, mai napig tudom, hogy melyik oldalszámon melyik kedvenc sütim található. 
Ki is nyílt szépen a tejberizsnél (325.o.)
..na jó, kis segítséggel, mert a vizes piskótánál jobban be van törve!
Nézzük hogy néz ki a tejberizs laktózmentes verzióban!

Hozzávalók

  • 15 dkg kerekszemű rizs
  • 2 dl víz
  • 5 dl szójatej vagy rizstej
  • 2 dkg laktózmentes teavaj
  • 3 ek xilit
  • 1 ek vaniliás nyírfacukor ( lsd. receptben 2012.01.19.)


A rizst megmosom, és vízben teszem fel főni. Ha a rizs magába szippantotta a vizet, akkor adom hozzá a szójatejet. Hozzákeverem a laktózmentes vajat, és a xiliteket is, és alacsonyabb hőfokon addig kevergetem, míg felszívja a tejet is. Ha esetleg felszívja és úgy érzem, puhulhatna még, öntök hozzá még egy kis szójatejet.
Mindig legyen rajta kicsit több tej, mert még szívja, szívja magába!!
Hidegen is, melegen is nagyon finom.


Tippek, tanácsok

  • A tej megint csak tőlünk függ, mivel szeretjük, én a szójatejre esküszöm, de aki azt sem fogyaszthat, válassza a rizstejet, kukoricatejet, vagy ha a gluténnal nincs baja, a zabtejet.
  • Szeretem a kerek szemű, rizottó rizst használni a tejberizshez, mert a végeredmény ezzel a fajtával biztosan nagyon krémes, lágy lesz, az ember szájában csak úgy olvadnak a rizsszemek.

És hogy mivel?

Szerintem fahéjas almával.Candida diéta estén amúgy sem javasolt a sok gyümölcs fogyasztása, másrészt ha most csináljuk (láttam az időjóst, -15°C-kal fenyegetőznek) a fahéjat semmiképp ne hagyjuk ki belőle, mivel belülről melegíti a testet!
Ezenkívül lehet csak nyírfacukros-fahéjas verziót készíteni, lehet rá keserű kakaóport szórni nyírfacukorral, vagy esetleg karobport szintén nyírfacukorral.



2 megjegyzés:

  1. köszike a receptet, fincsi lett. Szerintem megvan az állandó hétvégi desszert:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klassz, örülök, hogy sikerült, tessék csak bevésni a saját receptkönyvbe otthon! :)

      Törlés