2012. január 15., vasárnap

Gluténmentes fehérkenyér



Story


Általában nem ilyen kenyeret szoktam sütni, mert irtózom a bolti gluténmentes kenyerektől, amik kukoricából vannak. Számomra az emészthetetlen, és csak beleragad a fogamba..
De!
Váratlan elutazásom miatt nem tudtam felszerelkezni az összes hozzávalóval, amikből sütni szoktam, csak a gluténmentes lisztkeveréket hoztam magammal, na és persze az imádni való kókuszlisztemet.
Uhh, kezdődhet az új kísérlet..
Kicsit fáztam tőle, de ezt sikerült pattintani belőle és meglepően jónak mondanám, úgyhogy tessék kipróbálni! Harapnivalóan jó!




Recept

  • 1,5 tk olaj
  • kb 3dl víz , szükség szerint pótolni
  • 1,5 tk Himalája só
  • 1 tk cukor
  • 210g Glutemix
  • 140g gluténmentes étkezési keményítő
  • 60g kókuszliszt
  • 1/3 csomag friss élesztő
  • 1 marék nagyobb darabokra vágott dió



A cukros, langyos vízben felfuttatom az élesztőt.
Míg az élesztő ébredezik, addig összekeverem a száraz, szobahőmérsékletű hozzávalókat. Ha felkelt, hozzákeverem a szárazanyagokhoz, és lágy tésztát gyúrok belőle. Erre szuper a keverőgép dagasztó kelléke. Ha összeállt, és sikerült eltalálni a víz arányát is, akkor hagyom pihenni langyos helyen addig, hogy a kétszeresére nőjön, ez nagyjából 1 óra!
Ha letelt, lisztezett deszkán újra átgyúrom, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe (mert lusta vagyok vajazni, és lisztezni, és mosogatni meg pláne!) teszem. Tetejét bevagdosom, hogy biztosan átsüljön. Újabb pihenés következik 20 perc, de már a sütőben 50°C-on.
Következhet a sütés, a sütőt felcsavarom 180°C-ra, és úgy sütöm 40 percig, majd a legvégén 10 perc 200°C-on, hogy szépen megpiruljon a teteje.




Tippek, tanácsok:


Ez nem kimondottan candidás recept, mert tartalmaz cukrot és élesztőt! Gluténmentes viszont annál inkább.
Tapasztalatom szerint a gluténmentes lisztekkel az a nehézség, hogy nem tapadnak úgy, mint a sima liszt, vagy azok, amik tartalmaznak glutént. Én azzal a célzattal használok a receptjeimben kókuszlisztet, mert nem annyira karakteres az íze, mégis szépen összefogja a tésztát.
Felüdülés a sok "hungarocell" és különféle bolti gluténmentes kenyerek után enni egy olyat, amibe jólesik beleharapni, és nem küzdeni a kukoricaszemcsékkel a fogak közt! :)




És hogy mivel?


Laktózmentes teavaj, uborka! :))))
És bármi, amit rá lehet kenni, tojáskrém, cukormentes házilekvár, padlizsánkrém...stb 
Ezek a receptek is jönnek hamarosan!Nézzetek rám! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése