2012. január 27., péntek

Kókusztejes rizstészta

Storry

Ez egy roppant gyorsan összedobható egytálétel!
Azt hiszem valahogy úgy születhetett, hogy éhes voltam, és összedobtam azokat a dolgokat, amiket a frigóban találtam. 
Szerintem, ha bonyolultsági fokot kéne adni rá 5-ből, akkor csak 1-et kapna, és időben sem kell hozzá több, mint 30 perc!
Mellette szóljon még, hogy a gyomrot se terheli meg, szóval vacsorának is teljesen ideális!
Íme:

Hozzávalók

  • 1 ek zsiradék
  • fél fej hagyma lila, vagy vörös, de legjobb a poréhagyma
  • 2 tenyérnyi halfilé (pengazius, harcsa, vagy amit szeretünk..én most laktózmentes sonkával csináltam)
  • fekete olajbogyó (én a magosat szeretem, több az ízem, mint az áztatott lukasaknak)
  • szárított paradicsom
  • só, bors
  • 1 tk curry
  • 1 tk metélőhagyma
  • (szardella)
  • 2-3 dl kókusztej
  • 10 cm kígyóuborka :)
  • 2 ek kókuszreszelék
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pár csepp citromlé
  • 1 tk magos mustár
  • 3 "kupac" rizstészta ( a zacskón belül mindig kupacokra van osztva)


Ott indítok, hogy forró vízzel leöntöm a rizstésztát. Ezt nem kell főzni, úgyhogy jelentősen lerövidíti a dolgunk!

A zsiradékon megpirítom a hagymát, és megsütöm a halat (vagy sonkát), és ha már szétesett, dobok rá hanyagul összekaszabolt olivabogyót, szárított paradicsomot és ha nem halból, hanem sonkából csinálom, itt teszek bele szardellát. Ízesítem sóval, borssal, curryvel, metélőhagymával és mustárral.
Felöntöm a kókusztejjel, és hagyom, had rotyogjon össze. Ekkor beleteszem az 1-1 cm-es kockákra vágott kígyóuborkát (ennek nem kell sok), majd a kókuszreszeléket, ami szépen besűríti. A legvégén teszem bele a citrom levét, ez ízlés szerint, én van, hogy 1 ek-nyit is beleteszek, mert szeretem, ha savanykás.
Belekeverem az apróra vágott fokhagymát is.

A legvége, hogy a rizstésztát átlapátolom a serpenyőbe, nem baj, ha kicsi víz is megy vele, és lefedem 5 percre, ekkor a tészta még magába szippantja azt az ízletes szaftot! Nagyon fontos, kihagyhatatlan  és a legtürelmetlenebb rész! De megéri!! :)


Tippek, tanácsok

  • Az ízesítők változtathatók, lehet kísérletezni a zöldfűszerekkel is, lehet bele ázsiai citromfüvet tenni, vagy petrezselymet, vagy ami megy még hozzá.
  • Én szeretem benne a szárított paradicsomot, és az olajbogyót, akár többfélét is.
  • Nekem az uborka elengedhetetlen belőle, nagy meglepetés volt, mikor először próbáltam és nagyon jónak bizonyult.
  • Kókuszreszelék helyett lehet étkezési keményítővel is sűríteni, de elég ekkor egy evőkanálnyi belőle.
  • A hozzávalók 2 személyre, plusz egy kis repetára szólnak.


És hogy mivel?

Nekem ez az étel tipikusan rizstésztás.Nekem a kukorica tésztával az a bajom, hogy nagyon elnehezít, ez pedig egy könnyű étel!
Amúgy meg csak egy villa kell hozzá, és jó nagyra tátott száj, hogy minél több férjen bele!

                                              
                                                  ...ennyi!

2 megjegyzés: