2013. február 11., hétfő

Citromos - csokis minilinzer

Story

Hát hogy is kezdődött...
Sokan most falnak mennek, hogy Szombathelyet fogom emlegetni, a kincsesbányámat  de ott voltam nemrég megint, és betévedtem egy olyan boltba, ahol ezeket a kis kosárka formákat találtam. Beléjük szerettem. Már az eladóval kitárgyaltuk, mit kéne bele tölteni :)
Aztán jött a szavazás, és hogy csokit akartok és még ez a citromos kívánság is benne, hát meg is pörgette a tekervényeimet és összekutyultam, amit megint jónak láttam. Ez lett belőle.
Egy tökéletesen krémes citromos csokikrém egy rettenet finom roppanós linzer kosárban, nyamiii :)

..jahm, és a csipke is onnan van .. tessék irigykedni :P

Hozzávalók

tészta:

15 dkg darált dió
20 dkg rizsliszt
5 dkg barna rizsliszt ( bár egyfélével is jó , csak nekem így jött ki)
10 dkg xilit
2 tojás
7,5 dkg lm vaj
1 csipet só
1 kk szódabikarbóna

A tojást a cukorral és a vajjal habosra keverjük, és után a lisztekkel gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
Aztán folpack-ba csomagoljuk, és visszatesszük a hűtőbe.

krém:

15 dkg mindenmentes étcsokoládé
5 dkg xilit
7,5 dkg lm vaj
3 ek lm tej
2 ek rizsliszt
2 tojás
1 citrom leve és héja

Vízgőz fölött összeolvasztom a cukrot az étcsokival, a vajjal, majd ha megolvadt, robotgépet veszek a kezembe és még a gőz fölött belekeverem a két tojást, és addig keverem, míg jó habos nem lesz. Ekkor adom hozzá a tejet és lisztet , és tovább keverem, kicsit besűríti.

 A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, és addig a formákba egyengetem a tésztát. Én 8 formában sütöttem, de lehet, hogy 9-be is elég lenne a tészta!
Megszurkálom villával, és 10 percre a sütőbe dugom.
10 perc után kiszedem, beleöntöm a krémet és még 5 percre dugom vissza.
A krém is belesül a formába, de a belseje krémes marad. Hagyom kihűlni és kevés porrá zúzott xilittel megszórva tálalom.d

Tippek, tanácsok

A tészta igazi linzer, nagyon jól sikerült, nekem megfordult a fejemben, hogy többféle linzeralapú sütihez használható lesz majd!
A csokoládés krém érdekes lehet citrom helyett naranccsal is..

És hogy mivel?

Hihii, én megint lm tejjel ettem, de várom a tippeket is, aki kipróbálta!



2 megjegyzés: