2012. február 3., péntek

Amarántos zsömle ( glutémnetes )

 Story

Ez is egy nálam bevált kenyér receptje, lehet rendes tepsi méretű kenyeret sütni belőle, de mivel a rossz idő beálltával nálam gyengül a gáz ereje ( a sok fűtés miatt ) úgy gondoltam, könnyebben megsülő formáját választottam, ezért lett most zsömle belőle.
Megvallom őszintén, így sokkal könnyebben kezelhető, tetszetősebb is.
       :)

Hozzávalók

  • 25g élesztő
  • 1 tk cukor
  • 3-4 dl langyos víz
  • 10 dkg szezámmagliszt
  • 20 dkg gluténmentes liszt
  • 3 ek puffasztott amarántmag
  • 3 ek kókuszliszt
  • 1 tk himalája só
  • 1-2 marék napraforgómag
  • mák a szóráshoz 

A langyos, cukros  vízbe teszem az élesztőt, és hagyom felfutni. 
Addig a száraz alapanyagokat összekeverem, és egy percre bedobom a mikróba, hogy átmelegedjenek a hozzávalók. Én így szoktam, ha már eleve kéz meleg lisztbe érkezik az élesztő, könnyebben folytatja a "munkáját" .
Szépen összekeverem a lisztkeveréket az élesztős vízzel, és kelesztőtálban meleg helyen hagyom fél órát kelni.
Ezután újabb keverés jön, majd sütőtepsire 12 egyforma halmocskát rakok a tésztából.
Megszórom a tetejüket mákkal, és kicsit lelapigatom a tetejüket, egyrészt, hogy beletapadjon a mák, másrészt, hogy vékonyabb legyenek, és könnyebben süljenek át.
Újabb 1 óra pihi nekik..
....de jó nekik.. :)
Jöhet a sütés, előmelegített sütőben, 170-180°C-on pontosan 20 percet sültek (nálam..). Szép ropogósnak kell lenniük, én tűpróbával szoktam ellenőrizni. 


Tippek, tanácsok

  • Napraforgó mag helyett bármilyen apróbb magot tehetünk bele, vagy szórhatjuk a tetejét, mint pl szezámmag, lenmag, tehetjük bele a mákot, vagy ahogy jól esik.
  • A tésztának minden esetben kell 1,5 órát kelnie, mégpedig azért, mert a gluténmentes liszt tartalmaz kukoricát, és annak szépen meg kell áznia a nedvességben, mert különben meg lehet érezni benne a szemcséket, azok befurakodnak az ember fogai közé, és az roppant kellemetlen tud lenni! 

És hogy mivel?


Amivel egy sima szendvicset is készítenénk, én ma reggel laktózmentes vajjal, laktózmentes sonkával, és laktózmentes sajttal kaptam ágyba, természetesen hozzá sok uborka (sóval  és borssal) és rizsmajonéz!
Grrrrrrr :D









2 megjegyzés:

  1. Szia Katica, tegnapi beszélgetésünk után lázas kutatómunkába fogtam, és rábukkantam a zabtej receptjére. Ma reggel el is készítettem, és mondhatom, hogy ugyanolyan lett, mint az ami a hűtőben lapul 600.-Ft/l áron. 10 dkg zabpelyhet megfőztem dupla mennyiségű vízben majd összeturmixoltam. Ízesítettem egy kis nyírfacukorral, és felöntöttem annyi vízzel, hogy tej állagot kapjon. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe. így kb. 60.-Ft-ért áron nyertem 1,5 litert :-)
    Köszönöm a sok tanácsot, üdv
    Rita a pedikűrös

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Rita!

      Nagyon örülök, hogy tudtam segíteni! :)
      Szuper a tej készítése házilag, bevallom én is próbáltam már pl kókusztejet csinálni (zabot nem, mert az gluténtartalmú ), de nem lett túl fényes! Én még kísérletezem, de ötletnek nem rossz, hogy publikáljak tejrecepteket is, mert tényleg borsos az áruk! :)

      Törlés