2013. április 10., szerda

Vanílilakrémes pite

Story

Szombathelyen családoztunk és a párom anyukája rukkolt elő egy recepttel meg azzal, hogy fordítsuk le az "én nyelvem"-re :)
Ő már kipróbálta egyszer az eredetijét, és igencsak finomnak bizonyult, szemben azzal, hogy nem jól nézett ki. De hát gondoltam, nem is az a lényeg, próbáljuk ki, kóstoljuk meg! Aztán apró trükkökkel sikerült szépre is és állagra is tökéletesre csinálni, szóval a végeredmény csodás lett. Mindenkinek ízlett és úgy ették, mint a "hagyományos" sütit, ami számomra mindig nagy öröm. 
Emlékszem, mikor csak kezdtem az új alapanyagok kísérletezésével, akkor sajnáltak, hogy nekem ilyet kell ennem :D ..ma már ők is megeszik!! És ez a bizonyíték :)

Hozzávalók

tészta:

10 dkg hajdinaliszt
10 dkg rizsliszt
125 g teavaj
1 tojás
1/2 kk szódabikarbóna
1 ek holland kakaópor
2 dkg por-xilit ( tényleg csak 2dkg!!)

krém:

1/4 l laktózmentes tej ( rizstej, mandulatej..)
10 dkg xilit
2 tk vaníliás nyírfacukor
1 cs vaníliás gluténmentes pudingpor
+
250 g laktózmetnes tejföl

Első lépésben a tejből, xilitekből és pudingporból hagyományos módon készítsük el a pudingot. Ha besűrűsödött, zárjuk le, tegyük félre hűlni, és takarjuk le folpack-kal, nyomkodjuk rá a pudingra, mert így nem lesz bőrkés.

Gyúrjuk össze a tésztát. Itt nincsen trükk, mint a hagyományos linzertészta féléket, liszttel a vajat, és utána bele a többit. Válasszuk 2 gombócra, és tegyük fél órára hűtőszekrénybe.

Ha a puding kihűlt szobahőmérsékletre keverjük bele a tejfölt. Eszméletlen finom így a krém, nagyon vigyázzunk, hogy ne kóstoljuk meg sokszor, mert elfogy! :)

Gyújtsuk be a sütőt 5-ös fokozatra ( 170-180°C-ra)

Nyújtsuk ki a tésztát. Ez az első réteg a tepsi alján. Jöhet bele a teljes adag krém, majd rá a következő réteg tészta. Szurkáljuk azt meg villával a tetején és tegyük a sütőbe kb 30-35 percre.
Ha kisült, hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni. 
Vágjuk szeletekre, szórjuk meg por állagú xlittel és kész is.


Tippek, tanácsok

Én úgy csináltam a tésztanyújtást, ami a trükk, hogy szilikonos sütőpapíron nyújtottam ki, folpack-kal  letakarva. Így egyben marad a tészta és látjuk, hogy mekkora, hogy merre kell nyújtani, sokkal egyszerűbb, mint deszkán, lisztezgetve. Ebben ugyanis a liszt gluténmentes és könnyen törik. Ezzel a technikával  teljesen jól kezelhető.
Vágni kis recéjű késsel lehet szépen fűrészelgetve szépen, hogy ne törjön meg.

És hogy mivel?

Én kóstoltam laktózmentes kakaóval, és tejjel, tejszínhabbal, de lehet egy plusz adag étcsokoládé mázat is kenni a tetejére.

2 megjegyzés: