2013. május 21., kedd

Prága

..és az evészetem!

Szívem  vágya volt Prágát látni, de miután érzékeny lettem és láttam a hazai éttermi szokásokat ( ami sokszor kimerül a párolt rizs , natúr roston csirkemell párossal) kicsit félve indultam el...Aztán szinte meggyőztek :)


Kezdve azzal, hogy a hotelban előre leinformálódtunk, lehetséges-e laktóz és gluténmentes reggelit kapnom, és azt ígérték, megpróbálják megoldani! :) Meg is oldották félig-meddig. Kaptam 3 zacskó valamit, ami elvileg ha meleg vízzel felöntöm kása lesz, de őszintén nem kóstoltam meg..majd itthon...Volt az ellátásomban egy mindenmentes sajtkrémhez hasonlító krém, amit szintén nem tudtam legyűrni, és egy kicsi állatfigurás almás keksz, amit a sok lekvár vitt le :) Kaptam mandula joghurtot, nagyon ígéretesen hangzott, de ebben csalódtam, valamint egy szója pudingot, aminek a megkóstolása még hátra van..hátha megmenti a a többit!


Kenyeret nem kaptam, felvágottat nem kaptam, többieknek felszolgált reggeli egyetlen fogyasztható része a lekvár volt és a gyümölcslé..mint mindig.
Nem voltam szégyenlős, vittem magammal mindent, amit én reggelizni szoktam, hungarocell, laktózmentes sajt, vaj és felvágott, meg pár szem paradicsom.

Ebédelni nem ebédeltünk, sokat-sokat sétáltunk, cukrászdákat nézegettünk, hátha van valami nasi, de a gyümölcsfagyin kívül mást nem találtam. Hozzáteszem nem is mindig sikerült megérteni, de magamat megértetni sem. Még jó, hogy angolul minden helyen értenek :)


Aztán a vacsora meglepett, 2 db kimondottan gluténmentes éttermet is találtunk, mindkettőt ki is próbáltunk!


1.   „Na Zlaté křižovatce“Itt nagyon kedvesek voltak, a nálunk jól ismert sárga zacskós gluténmentes termékcsalád lisztjeiből főznek, amit egyébként kifele menet meg is lehet vásárolni.

Italnak házi jeges tea almakarikával a pohárszélén, sok-sok jég. Izgi, hogy nem sima Ice Tee -t kap az ember!


Kezdésnek előétel, házi friss kenyér fűszervajjal és olíva tatárral, mindenki kapja. Ez nagyon finom volt. Bevágtuk, mint szél a tyúkól ajtót! 


Aztán levest ettem, mert nem vagyok egy nagy étvágyú, de rettentő finom volt, házi gyúrt tésztával, csirkével és zöldségekkel, tetején frissen vágott petrezselyem, amitől még inkább vasárnapira emlékeztet! Remek-remek! 

A főételekből tudtak volna ajánlani olyat, ami mindenmentes, pl a knédlit is megcsinálják gluténmentes verzióban, de én főételt nem kértem.


Teljesen jóllaktam így is, de sajnos desszert csak a sörbet volt, ami laktózmentes is...ez kicsit elkeserítő volt számomra, de vettem kifele menet egy mentes kekszet (mert ha minden kötél szakad, akkor megeszem..), amitől az első sarkon elfogott a fulladás, olyan száraz volt..de ezt az érzést gondolom ismeritek :)
Amúgy a kiszolgálás kedves és figyelmes volt, a pincér kommunikatív,  mindent elmondott, amit kérdeztünk, majd megjegyezte, hogy azért nincs az étlapon laktózmentes is, mert az very hard! tényleg?? ..há' ne mondd! Nekem nem kell elmesélje.., de megmaradt a szememben kedvesnek, hiszen nagyon sajnálta, hogy ebben nem tud segíteni, és elnézést is kért érte!

2.    Švejk Restaurant U Karla
Itt igazi cseh hangulat, számomra már a giccset súrolja, hogy mindenhol Svejk díszeleg, de enni jöttem, nem nézelődni.

Friss borsmentából forró tea, ezzel indítottam, és nagyon tetszett, hogy nem filteres teát adtak, itt még nagyon lelkes voltam. Láttam lehet hamburgert is enni, sült krumplival és tartármártással, ez is tök szuper, váá, mi jöhet még ?! :)

Aztán a  trehány katonának öltözött pincérek segítőkésznek tűntek első körben, ugyanazt a levest rendeltem hússal, zöldségekkel és tésztával. Meg is kaptam, de miszlikre törött a tészta, mire az asztalra került a húst sosem látott zacskós levesben, ámbátor kedveskedésként egy Glutén free zászlócskával megspékelve tették elém. Ami aranyos, de nem tudom megenni..

Főételben itt is volt laktóz- és gluténmetes étel, de itt sem kértem, inkább a desszertre gyúrtam. Közölték nincs, majd miután majd kifordult az első könnycseppem, megkegyelmezett a fiatal pincérfiú és azt mondta, tudják a palacsintát tej helyett vízzel csinálni. Megdobbant a piciny szívem és félre is toltam a levest azonnal, mikor meghozták a pallert. Kicsi zászló megint benne lobogott, ...figyelmes gondolat. Itt is a palacsinta előre kevert bolti forgalomban kapható lisztkeverékből készült, de azért megettem!.. egyet, ..sok is volt. Kértem, csomagolják el nekem , elviszem, mire a pincér vágott egy arcot és ledobta nekem az asztalra a dobozkát, hogy csomagoljam el magam. Ezen teljesen felháborodtam. Jobb helyeken nem így csinálják, de talán még rosszabb helyeken sem!

Lehetett benne düh, hiszen előttünk egy magyar csapat nem adott neki semmi borravalót..de talán ott is megérdemelten hagyták ki ezt a részt..komolyan mi is elgondolkodtunk ezen..


..szóval igen is meg nem is..

A város amúgy ( az óváros )  gyönyörű,  a hídon séta igazán magával ragadja ez embert, ha először jár ott. Minket még a vihar is elragadott, ami pár perc alatt vitte el a tömeget a hídtól a metróig menedékért loholva. Több turista társammal együtt rajtam is kitört picit a pánik, mikor elsötétült az ég és minden irányból villámlott és fújt a szél, valami augusztus 20-ai érzésem támadt, de csak kicsit áztunk el. Az igazi esőt a hotelszobából sikerült végignézni. Fú..

Összegzésül:

Ha valaki Prágában jár és csak gluténérzékeny, akkor ehet a mentes éttermekben, ha laktóz, vagy laktóz is, akkor vigyen enni, úgy a legbiztonságosabb!

Jó utat, ha mennétek! :)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése