2013. március 23., szombat

Zebra mindenmentes verzióban

Story

Nagy múzsa az internet..
Ezt a tortát is ott láttam meg először, és rögtön szerelembe estem, tudtam, hogy ki kell próbálnom :)
Nálam a gluténmentes süteménysütés sosem egyenlő azzal, hogy a sima BL-55-ös fehérlisztet lecserélem a cégek által forgalmazott gluténmentes liszkeverékre, szóval megint jött az arányok kísérletezése.



Állagra nagyon megfeleő lett, édességre is, ízében érezni, hogy hajdinából van, de ha már ismerjük, és megszoktuk, akkor kit érdekel? :)

Hozzávalók


15 dkg xilit
2 tk vaniliás xilit
3 egész tojás
1,5 tk szódabikarbóna
1,5 dl étolaj
1,5 dl szóda
1 citrom reszelt héja
10 dkg hadinaliszt + 2 ek.
5 dkg kókuszliszt
2 ek holland kakaópor

A sütőt előmelegítem 180°C-ra, és nekilátok kikeverni a tésztát. Nem nehéz, egyáltalán, mint ahogy az egész torta nem bonyolult.
Az egész tojásokat habosra keverem a xilitekkel, majd belekeverem a liszttel elkevert szódabikarbónát, aztán hozzáadom az olajat és a szódát.
Kicsit hígabb még a massza ilyenkor. Kettéosztom, az egyik felébe plusz 2 ek hajdinalisztet keverek, a másik felébe a 2 ek holland kakaóport.
Kivajazott, lisztezett kerek sütőformába kezdem el adagolni a következőképen:
2 ek a kakaós tésztából, majd annak a közepébe 2 ek a sima tésztából, majd annak a közepébe megint kakaós, majd megint sima, addig folytatom, míg el nem fogy. Érdemes külön kanállal csinálni.
Sütőbe dugom, és tűpróbáig sütöm. Az enyém 15 perc alatt sült meg, de mivel nem magas a tészta, annyi elég volt neki.

Tippek, tanácsok

Lehet magasabb falú tortaformában is sütni, én jobban szeretem a lapos formát, biztosabb vagyok benne, hogy átsül a tészta. ..igaz nem lett olyan márványos, mint az eredeti receptek szerint, de szerintem mentesnek örülhetünk, ha finom :) ..nem?


És hogy mivel?

Laktózmentes tejszínhabbal, eperrel, bármilyen idénygyümölccsel, vagy lekvárral, mellé kakaóval..stb.

2 megjegyzés:

  1. Vaníliás xylit-ről még nem is hallottam. Természetes vagy mesterséges vanília van benne?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Anazar!

    Ez saját gyártmányú, igazi vaniliából! A leírás hozzá itt található:
    http://laktozmentesfakanal.blogspot.hu/2012/01/vanilias-nyirfacukor.html

    :)

    VálaszTörlés